23.- Discurs de presentació avui dia 27 de novembre a Falset a la conferència d'en Joan Abella.-

 


1.- Salutació.-

Benvolguts i benvolgudes ciutadanes, vosaltres sou la raó pel que estem tots aquí, sense vosaltres no tindria cap sentit.

Sr. Alcalde de Falset i sostpresident del Consell Comarcal del Priorat, és un honor que ens hagi acollit avui aquí en aquest espai referencial com es El Castell de Falset. O qui estigui representat.

Sr. Alcalde de Bellmunt del Priorat. Per la seva disposició ja que per raons en contra de la nostra voluntat vàrem decidir aquest canvi per a tenir una millor atenció a les persones interessades com són tots vostès

 

2.- Ens presentem.-

Abans de presentar al nostre destacat ponent d’avui en la sisena xerrada de  les Jornades 2021 d’estudi de la Baronia d’Entença, dic 2021 ja que la pandèmica ens va obligar a retardar un any la  seva celebració, així també demano disculpes pel canvi d’ubicació d’aquesta conferència que per riscos sanitaris, meteorològics i tècnics en contra de la nostra voluntat es va considerar necessari aquest canvi d’aquesta conferència, a aquí al Castell de Falset.

Agraïm a ràdio Falset l’oportunitat de dur a terme un programa col·laborador mensual  “PriOreM PrioRaT” que el proper més complirem el programa 100 des del 25 d’octubre de 2008, on podem informar d’activitats com aquesta.

També agraïm l’agenda del Priorat del Consell Comarcal que des de 2015 podem informar de les noticies importants i podeu trobar amb fidelitat les informacions de la comarca i la seva vigència actualitzada.

 

3.- Expliquem el final del programa de les Jornades d’Estudi de la Baronia d’Entença.-

Aquestes jornades avui la darrera a la comarca del Priorat i demà la cloenda serà la jornada a l’Hospitalet amb la visita guiada a l’Hospital Gòtic de l’infant Pere.

Ens comunica el CELHI: Amb la preocupació de tenir el màxim èxit que per la visita guiada cal inscripció prèvia a celhi@celhi.cat.  Farem 30 minuts d'introducció i després dos torns de visita ens queda alguna plaça més.

Les jornades han estat correalitzades als municipis de l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa, Mora d’Ebre i Falset, vam pensar amb Bellmunt del Priorat i el Molar sobre el tema de les Mines, dos llocs idonis i força emblemàtics per la xerrada d’avui.

Degut a les circumstàncies actuals queda pendent organitzar com a CeP en el proper mes de maig una jornada a el Molar amb l’estudiosa Alba Alonso descendent de miners del mateix Molar i un concert Cooppel per la Pau de Jordi Català a Bellmunt del Priorat.

Avui el nostre ponent és en Joan Abella i Creus parlarà l’explotació de l’argent pels comtes de Prades i barons d’Entença on Falset, té el seu pes històric.

Aquestes jornades han estat organitzades gràcies als Centres d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, de la Ribera d’Ebre (CERE), Associació cultural La Riuada, la Xarxa d’Arxius de Catalunya (Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre), Centre d’Estudis Falsetans i el Centre d’Estudis del Priorat, que avui tinc la veu un servidor de Vostès.

Aquestes jornades malgrat l’alerta que tenim sobre la pandèmia que d’un dia per altra no sabem quines condicions ens trobarem, han suposat un esforç i sobre tot voluntariat per part de les entitats i una gran hospitalitat dels seus Ajuntaments, ha estat una gran oportunitat de treballar en equip i en cooperació per la bona voluntat de tots, sempre podrem millorar, però la llavor ara, està ja sembrada. Sobre tot a la comarca del Priorat el Cep I el Centre d’estudis Falsetans estem cridats a una col·laboració estreta pel be de la comarca i de tosts.

Gràcies a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre aquestes jornades han estat gravades i es podrà tenir accés per consultar i poder reveure així com aprofundir-hi més, per via digital, que ja indicarem. També els seus autors han signat l’autorització per a la seva màxima difusió pel valor cultural i pel seu interès general, públic i social d’aquests estidis que ens donen a tots nosaltres identitat i més força de cara al present per encara el nostre futur pel be de les comarques: Priorat, Ribera d’Ebre i Baix Camp.

 

4.- I ara és un honor presentar al nostre ponent d’avui i benvolgut.

En Joan Abella i Creus

Gemmòleg per la Universitat de Barcelona i la Federation for European Education Gemmology i especialista en Diamant per la Universitat de Barcelona.

 Fruit de multiplicitat de sortides de camp en diversos jaciments minerals i d'estudis dels mateixos, va descobrir diverses espècies noves en el nostre país, els articles que han donat a conèixer aquestes troballes i estudis s'han publicat fonamentalment en la revista “Mineralogistes de Catalunya” publicada pel Grup Mineralògic Català amb seu a Barcelona, tals com “Noves dades mineralògiques a Catalunya (1991-1992)” vol.V nº7 any XVI  juliol 1992. “Paragènesi singular a la mina “Linda Mariquita” El Molar Tarragona” Vol.VII nº 1 1997.  “Mina la Cresta, Bellmunt del Priorat” Vol.VIII nº1 2000. “La mina Balcoll de Falset” Vol.II nº7 2005.

També va publicar en la Revista Bocamina de Madrid el treball “Bellmunt del Priorat, un Yacimiento Histórico en Cataluña” nº 7 abril 2001 i “La Zona Minera del Molar-Bellmunt-Falset: les explotacions de Coure, Plom i Plata i els interessos comercials fenicis al Baix Ebre” juntament amb la professora d’arqueologia de Lleida Núria Rafel en la Revista D’Arqueologia de Ponent, nº 13 2003,

 Així com col·laboracions en alguns llibres de mineralogia com el “Atles d’Associacions minerals en làmina Prima “ del professor Joan Carles Melgarejo, Edicions Universitat de Barcelona 1997. “Minerales de España” de Joaquín Mollfulleda, edicions Carroggio, Barcelona 1999. “Minerales y Minas  de España” de Miguel Calvo, Diputació Foral d'Àlaba, 2003. “Els Minerals de Catalunya” del Sr. Eugeni Bareche, Grup Mineralògic Català 2005, i com coautor al costat del professor Joan Carles Melgarejo de la Universitat de Barcelona del llibre “Mines i Minerals del Priorat” encara per publicar per part de la Generalitat de Catalunya”.

 

Potser de tots els minerals trobats el més significatiu des del punt de vista científic, del col.leccionistic i històric sigui l’Argent obtinguda de la Mina Balcoll de Falset. És tracta dels millors exemplars obtinguts a Espanya, estan cristal·litzats i són molt estètics. Les primeres cites  de que disposem de l'explotació d'aquest mineral en aquesta mina és remunta al segle catorze, aquest Argent era explotat pels Comtes de les Muntanyes de Prades i senyors de la Baronía d’Entença, la seva història és llarga i apassionant.

 

L'any 1984-1985 inicià l'estudi de la zona minera de Bellmunt del Priorat a Tarragona, que culminà amb la presentació el mes de febrer  del 2008 a la fira de minerals de Sants a Barcelona el meu primer llibre “Minerals i Mines de la Conca de Bellmunt del Priorat” un treball totalment singular doncs mai havia estat publicada una obra com aquesta a Catalunya.

 

Una de les seves contribucions mes significatives a estat el d’acréixer l’ inventari del patrimoni natural del nostre país, al haver trobat, analitzat i donar a conèixer diverses espècies Minerals que no havien estat mai citades a l’estat espanyol, com la Xanthoconita, un rar mineral d’Argent trobat a la mina Balcoll de Falset o la Hopeïta, un fosfat de zinc, trobat a la mina la Cresta de Bellmunt del Priorat, la Jamborita de la mina Eugenia de Bellmunt del Priorat, o l’Arsenuranylita, trobat a la mina Eureka de la Torre de Cabdella a Lleida, o la Čejkaita, també trobat a la mina Eureka de la Torre de Cabdella a Lleida i que es la segona vegada que ha estat trobat al món.

 

Sense cap dubte el seu  major honor i satisfacció ha estat l’aprovació per part de la  International Mineralogical Association (IMA) a l'any de 2015, de la nova espècie mineral Abellaita (enllaçar wiquipedia i Mindat), que va descobrir a la mina Eureka, Castell-Estao la Torre de Cabdella a Catalunya, Espanya, i nomenada en el seu honor. Sent la primera espècie mineral descoberta nova a Catalunya.

 En breu publicarà el seu segon llibre “L’afició als minerals, experiència Aplicada”, obre pensada per ajudar al col·lecció d’aficionats als minerals i a la mineralogia, fonamentat amb la seva experiència al llarg de 40 anys.

 

Per tots vostès i amb el goig compartit de tenir-te amb nosaltres  en agraïments de tots els assistents. Et dono la Paraula




 

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

94.- El concert Cooppel per la Pau de Jordi Català obre la festa major de sant Blai de Cabacés 2024.-

92.- Garanties actuals davant la crisi i sobre tot l'estima per la nostra comarca.-

71.- Acte públic i concert Cooppel per la Pau a Cornudella, 17 de març de 2023.-